|
|
Ūmėdinė guotė(Hygrophorus russula (Fr.) Quėl.) Kepurėlė 5-10 (15) cm skersmens, mėsinga, iškili, senesnių grybų paplokščia, kartais net įdubusi, dažniausiai netaisyklingos formos, gleivėta, smulkiai žvynuota, rausva, karmino raudonumo arba purpuriškai raudona, įvairių šviesesnių ir tamsesnių raudonų atspalvių, kraštai šviesesni - balsvi ar gelsvi, plaušuoti. Lakšteliai balti, senesnių grybų gelsvi, su rausvomis dėmėmis, kartais visai paraudonuoja, platūs, priaugtiniai arba truputį nuaugę kotu žemyn. Kotas 6-12 cm ilgio, iki 2,5 cm storio, balsvas, rožinio atspalvio, su rausvomis dėmėmis, viršutinė dalis baltai taškuota, paspaudus parusvėja. Trama balta rausvo atspalvio, perlaužta arba paspausta parusvėja ar parausvėja. Sporos bespalvės (jų masė balta), 6-8x4-6 μm. Auga rugpjūčio - spalio mėn. lapuočių miškuose, ypač po ąžuolais, mėgsta kalkingą dirvą. Lietuvoje reta. Valgoma (šviežia ir marinuota). Antros kategorijos. |