|
|
Samaninis piengrybis(Lactarius helvus (Fr.) Fr.) Kepurėlė 6-10 (15) cm skersmens, jauna iškili, sena paplokščia, truputį įdubusi, kartais su gūbreliu, matinė, šiurkšti, rausvai ochrinės, pilkai rausvos spalvos. Lakšteliai balsvi, seni rausvai ochriniai, gana tankūs, iki 0,8 cm pločio, priaugtiniai arba pusiau nuaugtiniai. Kotas 5-9 (12) cm ilgio, 1-3 cm storio, šiek tiek šviesesnis už kepurėlę, pagrindas su baltu grybienos apnašu. Trama gelsva, šviesiai rusvai ochrinė, stangri, trapi, nekarti, išdžiūvusi stipraus kumarino kvapo, sultys skaidrios, bespalvės. Sporos smulkiai karpotos (jų masė balta arba gelsva), 6,5-9x5,5-7 μm. Auga liepos - spalio mėn. drėgnuose spygliuočių miškuose, ypač kimininiuose pušynuose. Lietuvoje gana dažnas. Dauguma mikologų anksčiau jį laikė šiek tiek nuodingu.
Pastaruoju metu samaninis pievagrybis laikomas valgomu. Patartina vartoti tik sūdytą. |