|
|
Rudasis piengrybis(Lactarius rufus (Fr.) Fr.) Kepurėlė 3-8 (10) cm skersmens, iškili, senų vaisiakūnių iškiliai paplokščia, vidurys įdubęs, su aštriu gūbreliu, raudonai ruda, gelsvai ruda. Lakšteliai gelsvi, senų grybų rausvai ochrinės, rusvai rudos spalvos, priaugtiniai arba pusiau nuaugtiniai. Kotas 5-9 cm ilgio, 0,5-1,5 cm storio, kietas, šviesiai rudas. Trama balta, senų grybų rusva, stangri, kieta, trapi, kartaus, deginančio skonio, pieniškos sultys baltos, aštraus deginančio skonio, spalvos nekeičia. Sporos gelsvos, spygliuotos, 8-9x6-7 μm. Auga vasarą, dažniau rudenį, spygliuočių ir mišriuose miškuose, ypač pušynuose. Lietuvoje auga visur, vietomis gausiai. Valgomas (sūdytas). Pamirkius 6-8 valandas, galūna vartoti šviežią. Ketvirtos kategorijos. |