|
|
Kartusis piengrybis(Lactarius acris (Fr.) S. F. Gray) Kepurėlė 3-7 (9) cm skersmens, iškili, su buku gūbreliu, senų vaisiakūnių paplokščia, kiek įdubusi, dažniausiai netaisyklingos formos, matinė, smulkiai plaušuota, drėgna blizga; jauna pilkai ruda, sena ochriškai geltona, gelsva. Lakšteliai gelsvos, senesnių grybų tamsiai ochrinės, senų rožiškai ochrinės spalvos, stori, rusvi, nuaugtiniai. Kotas 2-5 cm ilgio, 0,5-2 cm storio, kietas, trapus, į pagrindą smailėjantis, baltas, ochrinis, paspaudus paraudonuoja. Trama balta, perlaužus arba paspaudus staigiai paraudonuoja; pieniškos sultys baltos, labai gausios, ištryškusios rožinės raudonos spalvos, labai aštraus, deginančio skonio. Sporos karpotos (jų masė gelsva), 7-9x7-8,5 μm. Auga vasarą ir rudenį lapuočių miškuose, ypač ąžuolynuose po lazdynais. Lietuvoje labai dažnas. Dėl aštraus skonio kai kuriose šalyse laikomas kiek nuodingu. Maistui vartojamas tik gerai išvirtas, bet menkavertis. |