|
|
Kartusis kazlėkaspipirbaravykis (Chalciporus piperafus (Fr.) Bataille = Suillus piperatus (Fr.) O. Kuntze) Kepurėlė 2-5 cm skersmens, iškili, senesnių vaisiakūnių plokščia, aksomiška, drėgname ore lipni, gleivėta, gelsvai ruda arba net gelsvai rausva, per sausras išblunka iki geltonos spalvos, kartais suskeldėja. Jauno grybo vamzdeliai raudonai geltoni, senesnio raudonai rudi. Poros kampuotos, rudai raudonos, prie koto stambesnės, į kepurėlės pakraščius smulkėja. Kotas 3-5 (7) cm ilgio, iki 1 cm storio, vienodo storumo, kepurėlės spalvos, prie pagrindo gelsvas. Trama gelsva, rusva, koto žalsvai gelsva, minkšta, gana plona, be ypatingo kvapo, bet labai aštraus pipirų skonio, perlaužta spalvos nekeičia. Sporos gelsvai rusvos (jų masė gelsvai ruda), verpstiškos, 7-12x3-4 μm. Auga liepos - spalio mėn. spygliuočių ir mišriuose miškuose, pavieniui. Neretas. Vartojamas kaip prieskonis vietoj pipirų. Išdžiovinti ir sumalti netenka pipirų skonio. Iš kitų baravykinių grybų skiriasi mažesniais vaisiakūniais, ryškiai rudai raudonos spalvos poromis ir karčia trama. |