Lietuvos grybai. Geltonasis baravykas
Geltonasis baravykas

Geltonasis baravykas

makavykas, kazlėkas, meilutis, šedikas (Suillus variegatas (Fr.) O. Kuntze)
Kepurėlė 5-12(15) cm skersmens, iškili, senesnių grybų paplokščia, aštriu kraštu, jaunų smulkiai plaušuota, senesnių plaušuotai grublėta, drėgname ore gleivėta, gelsvai pilka, geltonai ruda; rudai geltona. Jaunų vaisiakūnių vamzdeliai pilkai gelsvai žalsvi, senesnių žalsvai geltoni, senų nešvariai pilkai žali. Jaunų grybų poros labai smulkios, pilkai gelsvos, grybui senstant, plečiasi, pasidaro žalsvai rusvos. Kotas 4-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, tvirtas, lygus, rusvai oranžiškai geltonas, šviesiai geltonas, kartais rusvo atspalvio. Trama geltona, perlaužta arba paspausta pamėlynuoja, malonaus skonio. Sporos šviesiai geltonos (jų masė žalsvai ruda), elipsiškai verpstiškos, 7-11x3-4 μm.
Auga rugpjūčio - rugsėjo mėn. pušynuose, vietomis labai gausiai, ypač pietrytinėje Lietuvos dalyje. Vartojamas šviežias ir marinuotas, galima sūdyti; džiovinimui nelabai tinka - pajuosta. Trečios kategorijos.
Visus grybus, kurių trama paspaudus keičia spalvą, virti reikia su citrinos, vyno arba acto rūgštimi (į 4-6 l puodą dedama 1/3 arbatinio šaukštelio citrinos ar vyno rūgšties miltelių arba tiek pat acto esencijos).


<< Į TURINĮ >>

scroll back to top